Een parktuin met een verhaal

Een parktuin met een verhaal

Een parktuin met een verhaal

De ontwikkeling van Noorderhaven biedt volop kansen om de ecologie en biodiversiteit in het gebied te vergroten. Hoe we dat precies doen, vertelt Vincent Nederpel, adviseur ecologie bij Heijmans.

 

Natuureigen kwaliteiten

“We maken een handleiding waarin we per deelgebied beplantingssuggesties doen. Met deze suggesties kunnen de landschapsarchitecten invulling geven aan de groene ruimte rondom de woningen en appartementengebouwen. Belangrijk is dat de verschillende deelgebieden allemaal natuureigen kwaliteiten hebben. Deze worden gebruikt en met elkaar zullen de deelgebieden een goed functionerend ecologisch systeem zijn.”

Plek-eigen

Vincent legt uit dat het uiteraard beplanting betreft die zich thuisvoelt in de regio. “Verder is een grote verscheidenheid aan plantsoorten ook van belang. Dit komt namelijk de biodiversiteit ten goede en voor je het weet, zie je daardoor veel vogels, vlinders, vleermuizen en allerlei insecten in de wijk. We willen met de beplanting letterlijk en figuurlijk zorgen voor een natuurlijke overgang tussen bestaand en nieuw. In alles wat we doen, proberen we de balans te vinden tussen ‘passend bij de historie en plek’ en de leukfactor voor de bewoners.”

Passend bij de plek

“Bij het opstellen van de handleiding hebben we gekeken naar de omgevingskwaliteiten van de natuur, cultuurhistorie en de gebouwen die er komen. Welke architectuur leent zich bijvoorbeeld het beste voor (nest)kasten waar vleermuizen en zwaluwen zich fijn voelen. Want het zou top zijn als deze beesten hun weg naar Noorderhaven weten te vinden, gezien er in een waterrijk gebied altijd meer muggen zijn. Voer voor de dieren en minder ‘hinder’ voor de bewoners. Win-win.”

 

Flora, fauna, bewoners

“Continu zoeken we naar een optimum van belevingswaarde, biodiversiteit en waterberging. Op die manier creëer je een gebied waar flora, fauna, bewoners en bezoekers volop genieten omdat het gebied aantrekkelijk is in al haar facetten. Voor Kade Zuid raden we aan om in de parktuin naast paden en gras ook opgaande beplanting toe te voegen. Dat zijn planten, struiken en bomen. Een grote, volwassen boom kan wel 8000 liter vocht per dag uitstoten en dat helpt dus enorm bij hevige regenval. Daarnaast biedt één volwassen boom hetzelfde effect als 10 airco’s. Behalve dat deze beplanting goed is voor de waterberging, trekt het fauna uit de buurt aan en dat zorgt weer voor biodiversiteit.”

Lekker buitenleven

Als straks de plannen van de landschapsarchitect er liggen, kijkt Vincent nog even mee. “Ik ben heel benieuwd hoe de ingrediënten van ons handboek gebruikt gaan worden. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat Noorderhaven straks echt een super fijne wijk wordt waar je echt buiten leeft, maar dan wel met de stad om de hoek.”

Meer weten over de woningen?

Bekijk dan het woningaanbod

keuzehulp kade zuid3

Hulp nodig bij het kiezen?

Het is best lastig om uit zoveel woningen te kiezen. Daarom helpen we u graag. Laat hieronder weten wat u in een nieuwe woning zoekt. Laat uw voorkeuren weten en wij nemen contact met u op om u te adviseren.

Naar de keuzehulp →