Een ontwerp dat twee werelden samenbrengt

Diederendirrix architectuur en stedenbouw maakte het ontwerp van fase 1, met blok D, E en F. Architect Fabianne Riolo vertelt er met enthousiasme over.

gezicht vrouw

“In het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan werd gevraagd om vooral aansluiting te zoeken bij de statige IJsselkade. Gezien de ligging vlak naast het historische Koelhuis hebben we deze wens iets vrijer geïnterpreteerd. We zagen namelijk mogelijkheden om een verloop in de architectuur te maken van statig en chic naar meer industrieel en stoer. Beide aspecten zijn terug te zien in Kade Zuid en dat zorgt voor een heel vanzelfsprekende overgang tussen beide architectuurstijlen.”

“Door aansluiting te maken in architectuur bij het Koelhuis herinneren

we de geschiedenis van deze plek.”

maquette kade zuid

Eenheid in verscheidenheid

Kade Zuid maakt een stevig statement als geheel aan de kade. “Toch zijn de drie verschillende woonblokken D, E en F afleesbaar door de drie tinten gevelsteen”, legt Fabianne uit. “Op de bovenste verdiepingen laten we de blokken op diverse punten terugspringen en dat doen we soms ook op de plekken waar twee blokken elkaar raken. Op die manier worden grenzen zachter. Ook de plint in  een afwijkend metselwerkreliëf draagt daaraan bij.  Dit plintthema loopt door over het hele gebouw en verbindt op die manier de blokken met elkaar.”

 

Verfijnde detaillering

“Alle blokken hebben hetzelfde basisritme in de openingen. Kijk je goed, dan zie je dat een groot raam soms is verdeeld in drie ramen en dat de buitenruimtes binnen dit ritme uitsteken of juist naar binnen liggen. Ook het reliëf in het metselwerk en de wisseling in horizontale en verticale metselwerkverbanden is een manier om  gelaagdheid aan te brengen. Deze gelaagdheid geeft op een subtiele manier verfijning aan het gebouw. Hoe dichter je bij het gebouw komt, hoe meer details en differentiatie je ontdekt.”

kade zuid haven aanzicht

Iedereen kijkt uit op het water

Wonen op zo’n bijzondere plek aan het water, daar wil je de bewoners straks maximaal van laten genieten. Maar hoe doe je dat? “Iedereen in blok D en E heeft vrij zicht op het haventje. Dat was het eerste vereiste in ons ontwerp. Daarbij hebben we grote ramen gemaakt, vaak tot aan de grond. Op die manier zie je ook vanaf de hogere verdiepingen het water. De in glas uitgevoerde balustrades van de balkons dragen bij aan dat vrije zicht.”

 

“De achterkant van het gebouw biedt ook een mooi uitzicht op het parkje met vijverpartij en veel groen. Daar hebben we ook rekening mee gehouden bij het ontwerp. Veel woningen zijn van het type doorzon, wat wil zeggen dat je woonkamer over de gehele diepte van het gebouw doorloopt en dat je dus van beide uitzichten geniet.”

Interieur kade zuid appartement E.07.01

Geborgen en veilig

De architect heeft gekozen voor een portiekentree, waar je de verdieping deelt met maximaal drie andere bewoners. Dat geeft een geborgen gevoel. De appartementen ter plaatse van het trappenhuis hebben zicht op het water en de appartementen ernaast lopen door tot de achterzijde van het gebouw. “Er is behoorlijk wat variatie in appartementen. De oppervlaktes lopen uiteen van circa 66 m² tot 166 m² voor penthouses.”

 

Bijzonder

Tot slot vertelt Fabianne over de bijzondere appartementen op de begane grond. “Veel appartementen liggen een halve verdieping boven de stoep, zodat je lekker vrij uitkijkt en veel privacy in huis ervaart. Omdat we voor levendigheid aan de kade gingen, zijn er ook appartementen die ‘met de voet’ op de kade staan. De woningen zijn direct vanaf de kade toegankelijk. Hier konden we binnen extra verdiepingshoogte  creëren voor veel ruimtelijkheid en licht.”