ZUTPHEN GELIEFDE TORENSTAD

Zutphen is een prachtige oude stad waar de vele torens het stadsgezicht bepalen. Het hart van de stad bestaat uit kronkelige straatjes met statige koopmanshuizen. De groene hofjes vormen een oase van rust. Rondom het centrum zie je oude vestingwerken, stadsmuren en wallen. Is Zutphen dan alleen maar ‘oud’? Nee! Het is een moderne en bruisende stad met legio winkels, horecagelegenheden en cultureel aanbod. En helemaal fijn: vanaf de Noorderhaven loopt u er zo naartoe.

OVER NOORDERHAVEN ZUTHEN

Met de realisatie van de wijk Noorderhaven is de sprong over het spoor gemaakt en ligt het spoor niet langer aan de rand van Zutphen, maar vormt het een levendig middelpunt. Kade Zuid komt op een prachtige plek in deze nieuwbouwwijk. Hier woont u direct aan de Noorderhaven, aan de IJssel en aan een parktuin. Echt ultiem vrij dus. Zonder te overdrijven een plek waar elke dag een beetje als vakantie voelt.

VERLEDEN EN HEDEN

Het gebied waar nu Noorderhaven verrijst, staat bij veel Zutphenaren bekend als ‘de Mars’, een industriegebied met een rijke geschiedenis. In de 16e eeuw was de eerste industrie al zicht baar in de vorm van een steenfabriek. Drie eeuwen later kwamen er een blekerij en lijmerij bij. Samen met de aanleg van het Coenens park en de Noorderhaven eind 1800 ontstond er ook een kleine woonwijk op de Mars. Het Coenenspark werd opgeofferd voor industrie en handel en daarmee kwam de ontwikkeling van het bedrijventerrein pas echt op gang. Het Twentekanaal werd gegraven, het spoor kreeg gezelschap van een tramlijn en steeds meer grote bedrijven vonden hun weg naar de Mars. Woongebied Noorderhaven is nieuw, maar wel met het karakter van toen. De drie historische panden ‘ Het Koelhuis’, ‘Het Pakhuis’ en ‘Zutphense Broodfabriek’ hebben een nieuw leven gekregen en
mogen zich tot de hotspots van de wijk rekenen. De haven die hier ooit lag is in ere hersteld, het oude stratenpatroon blijft intact en delen van de oude vestingwerken en de vroegere Veemarkt krijgen een plek in het gebied.

 

Meer weten over Noorderhaven? Bekijk dan de gebiedswebsite www.noorderhavenzutphen.nl

header noorderhaven

NATUUR & OMGEVING

Met de prachtige IJssel voor de deur spreekt het voor zich dat u hier op recreatief gebied niets te kort komt. Langs de rivier liggen diverse fietsroutes die u niet alleen schitterend zicht op het water beloven, maar die u ook op diverse andere mooie plekken brengen. Proef de historie van kasteel Bronkhorst, bezoek het museum ‘Charles Dickens’ en stap even af bij Vierakkersche Laak om het natuurschoon te bewonderen

noorderhaven drone foto

GEREALISEERDE PROJECTEN

Van industrieterrein naar levendige stadswijk. Dat is de missie van Noorderhaven. Er zijn al diverse projecten in Noorderhaven gerealiseerd. Hier wordt al met plezier gewoond en gewerkt!

oranje lucht zutphen

PLANNING NOORDERHAVEN

De komende jaren gaat er veel gebeuren in Noorderhaven. In totaal komen er circa 1.100 woningen in alle soorten, maten en prijsklassen voor ongeveer 2.500 inwoners. Naar verwachting is Noorderhaven in 2025 af.

lymery zutphen

HISTORIE VERSUS NIEUWBOUW

Noorderhaven is vernieuwend door de bijzondere architectuur en stedenbouw in combinatie met de nog zichtbare rijke historie. De oude panden, het stratenpatroon en diverse cultuurhistorische elementen waren het uitgangspunt voor het ontwerp van Noorderhaven. Loop rond en zie hoe de pakhuizen, havens en oude verdedigingswerken nieuw leven is ingeblazen. Deze karakteristieke elementen geven de wijk een heel eigen identiteit.

ONDEK ALLES IN EN OM ZUTPHEN!